OBIČNA SMREKA

Picea abies, (L.) H. Karst. – Obična smreka

OPIS

Kora drveta je tanka, na mladim stablima glatka, sivozelena, a na starim stablima do mrkocrvene boje. Raspucava se u obliku okruglastih ljusaka. Deblo joj je vitko i ravno, do 50 m visoko, promjera i do 2 m. Krošnja je kupasta i široka ili stubasta. Grane su pršljenasto raspoređene i većinom sabljasto zakrivljene.

Korijenov sustav je površinski, bez središnjeg korijena, ali sa brojnim bočnim korijenjem zbog čega pati od vjetroizvala.

Listovi su u obliku iglica (četina) ravnomjerno spiralno raspoređene na grančici, rombičkog poprečnog presjeka, s prugama puči na sve strane. Pri vrhu su ušiljene, duge oko 25 mm, a široke oko 1 mm. Rastu na izbočenim lisnim ožiljcima (jastučićima).

Cvjetovi su jednospolni- muški su cvatovi u obliku sitnih češera, dugi oko 2 cm, a ženske su šišarke do 5 cm duge, usmjerene prema gore. I jedni i drugi su grimizno crveni.

Plodovi češeri su viseći. Prije sazrijevanja su pretežno zeleni ili crveni. U stadiju zrenja su smeđi, do 18 cm duge i 4 cm u promjeru. Nakon sazrijevanja i ispadanja sjemena, češeri otpadaju.

STANIŠTE

Raste u Sjevernoj Europi te planinskim predjelima Srednje i Južne Europe. Uzgaja se i izvan prirodnih staništa. U Hrvatskoj je autohtona vrsta.

UPOTREBA

Od mladih svjetlozelenih izbojaka mogu se prirediti vitamniski napici i čajevi jer sadrže mnogo vitamina C. Također se od njih može raditi i „smrekov med“ – odličan sirup za prevenciju dišnih bolesti.

Smrekovo brašno se koristilo u vrijeme oskudica, a dobiva se od osušenog i mljevenog unutarnjeg dijela kore.

Eterična ulja i smola koja biljku štiti od smrzavanja vrlo su ugodnog mirisa.

Od svih vazdazelenih vrsta najčešća je kao božićno drvace ali se tada u narodu pogrešno naziva bor.

Može se uzgajati kao bonsai vrsta i odlična je za pošumljavanje ekstremno kiselih staništa (vrištine). Cijenjena je kao rezonantno drvo (izrada glazbenih instrumenata), a također je stanište pticama i vjevericama.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae
Koljeno: Gymnospermae
Razred: Coniferae
Red: Pinales
Porodica: Pinaceae
Rod: Picea

ZANIMLJIVOST:

Maleni cvrčak iz istoimene Nazorove pjesme cvrči u podne upravo na smrči što je sinonim za smreku („I cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče…“).

M.D. i K.L., 7.a