GRAB

Carpinus betulus, L. – Obični grab

OPIS

Drvo raste do 25 metara. Pripada vrstama drva sa finom teksturom i jedva vidljivim, dosta valovitim godovima. Kora je tanka (ne stvara se pluto), glatka, slabo ispucala, svijetlosiva.

Lišće mu je jajoliko, ušiljeno, 5-10 cm dugo, širokom 2,5 – 5,5 cm, dvostruko napiljena ruba, sa svake strane po 11-15 žila. U jesen je zlatno-žute boje.

Cvjetovi se javljaju za vrijeme listanja u obliku visećih resa. Muški se formiraju na prošlogodišnjim izbojcima iz krupnih, bačvastih pupova dok se ženski nalaze na vrhu mladog ovogodišnjeg izbojka. Cvatnja je od kraja travnja do početka lipnja.

Plod oraščić je do 8 mm dug, tvrd, plosnat, jednosjemeni rebrasti oraščić, svjetlozelene boje. Nalazi se na dnu plodnoga lista koji je urezan da tvori tri dijela, srednji je dio najdulji. Plodovi dozrijevaju u kasnu jesen, vise u izduženim, gustim, do 15 cm dugim skupinama (kiticama).

STANIŠTE

Rasprostranjen je u Europi i jugozapadnoj Aziji. U nizinskom području uspijeva na izdignutim terenima, a brežuljkasto područje najbolje mu odgovara. U Hrvatskoj tvori zajednice s hrastom lužnjakom, sam ili u kombinaciji s bukvom, cerom ili lipom.

UPOTREBA

Drvo je iznimno tvrdo, žilavo i čvrsto(više od hrastovine), teško se cijepa i otporno je na habanje. Služi za izradu raznih alata, glazbala, za ogrjev ili suhu destilaciju.

Dobro podnosi mraz, zagađenje zraka i orezivanje pa je odličan za žive ograde koje se orezuju 1-2x godišnje na visinu od 1-3m. Također je vrsta za oblikovanje topiary i bonsai formi.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae
Koljeno: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Fagales
Porodica: Betulaceae
Rod: Carpinus

ZANIMLJIVOST

Listovi se mogu koristiti za zaustavljanje krvarenja iz manjih rana.

S. M. i D. Š., 7.a