BREZA

Betula pendula, Roth. – Breza

OPIS

Visoko drvo naraste do 30 m visine, ima tanke i vitke grančice koje vise. Ima bijelu,  glatku koru koja se može ljuštiti na listiće tanke poput papira, starija kora je deblja, grublja, a u podnožju stabla i crna.

Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trokutasti, zašiIjeni i dvostruko pilasti.

Na istoj su biljci razdvojeni muški i ženski cvatovi u obliku. Muške rese formiraju se već u listopadu i najčešće vise u parovima. Dugačke su do 10 centimetara. Ženske rese pojavljuju se u proljeće, stoje uspravno i dugačke su 2-4 cm. Oprašuju se vjetrom.

Plodovi su jednosjemeni okriljeni oraščići dogački oko 2 mm. Dozrijevaju u srpnju i kolovozu. Razmnožava se sjemenom i vegetativno. U 1 kg ima milijun i pola plodova, čija klijavost iznosi 20%.

STANIŠTE

Raste u gotovo svim dijelovima Europe i Azije, ali je posebno, kao šumska sastojina, rasprostranjena u području Skandinavije, gdje je značajan izvor sirovine za drvnu industriju. Kod nas raste pojedinačno ili u gotovo čistim sastojimana pa su zbog toga naka mjesta i dobila ime, npr. Brezova kosa (kod Moslavačke gore), Brezovo polje (kod Psunja), Brezovačko polje (kod Plitvica).

UPOTREBA

Kod nas je poznata u izradi metli od grančica. Drvo je pogodno za obradu ali nije otporno na truljenje i napad štetočina. Koristi se za dobivanje furnira i izradu namještaja i vrata.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae
Koljeno: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Fagales
Porodica: Betulaceae
Rod: Betula

ZANIMLJIVOST:

Na mladom deblu svrdlom se probuši rupa iz koje se hvata sok, u danu čak 4,5 L dok u  sezoni i do 170 L. Vrlo brzo fermentira, a može se piti sam ili miješati s vinom i limunom ili preraditi u alkohol. U njemu ima 2% šećera, dosta kalija, kalcija i željeza.
Mlado brezovo lišće i pupovi bogati su vit.C i mogu se koristiti za izradu variva.
Brezovo brašno se koristilo za vrijeme oskudica, a dobiva se od osušenog i mljevenog unutarnjeg dijela kore samo ili pomješano s brašnom žitarica.
Brezin šećer (ksilitol) poznat je kao zdraviji oblik šećera, dobiva se iz kore breze i mnogi ga smatraju prirodnim fenomenom osobito pogodnim za dijabetičare i osobe koje zbog zdravstvenog stanja ne mogu unositi šećer u organizam.

P.R. i D.H., 7.a