UKRASNA JAPANSKA TREŠNJA

Prunus serrulata „Kanzan“ – Ukrasna japanska trešnja „Kanzan“

OPIS

Drvo naraste od 8-12 m, kora sivkastosmeđa, glatke teksture sa karakterističnim horizontalnim lenticelama svijetle boje.

Ima jaki korijenov sustav, plitko se ukorjenjuje, a površinsko korijenje s vremenom postaje izloženo i može izazvati deformacije na popločenim površinama ili travnjacima.

Listovi su naizmjenični i nazubljeni, tamno zelene boje, u jesen mijenjaju boju u narančastu pa sve do crvene.

Cvjetovi su sterilni tamnoružičasti, dvostruko ispunjeni, od 23 do 28 latica po cvijetu, do 4 cm promjera; u skupinama od 2 do 5 zajedno. Cvate u kasno proljeće (travanj – svibanj).

Plodovi se ne formiraju (sterilni kultivar).

STANIŠTE

Prirodno je rasprostranjena u istočnoj Aziji (Kina, Japan, Koreja i Indija). Uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima i vrtovim. Traži sunčano ili polusjenovito mjesto, odgovara joj dobra, vlažno i hranjiva zemlja. Razvijen je veliki broj formi koje se razlikuju oblikom krošnje te oblikom i bojom cvjetova.

UPOTREBA

Odlična vrsta za linijsku sadnju; za urbane prostore: ulice, parkove ili pojedinačno u privatnim vrtovima i okućnicama. Privlači leptire ali je dobr i za ispaša pčela.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae
Koljeno: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Rod: Prunus

ZANIMLJIVOST: Cvijet trešnje (sakura) simbolizira slavlje života, stoga se tradicionalno poklanja kako bi se pozdravio novi član obitelji ili iskazala skrivena ljubav dragoj osobi. Festival promatranja cvata trešnje (hanamij) japanska je stoljetna tradicija obilježavanja početka proljeća – simbola buđenja, novog početka i slavlja života.

S.M. i D.Š., 7.a