TULIPANOVAC

Liriodendron tulipifera, L.  – Američki tulipanovac

OPIS

Vitko i ravno deblo, naraste 30 čak i do 60m; kora u mladosti glatka, zelenosiva, u starosti tamnosive boje sa svijetlosivim prugama u dubokim brazdama.

Peteljke listova do 10 cm duge, plojka cjelovita, svijetlozelena, sjajna, vrh se račva na dva dijela (podsjeća na instrument liru), do 20 cm duga i široka; u jesen zlatnožute do žute boje. Otrovni su.

Cvjetovi se pojavljuju poslije listanja i veliki su do 8 cm, nalik na tulipane no nisu mirisni. Dvospolan, cvate nakon oko 8 godina visoko na stablu. Sastoji se od 6 žuto – zelenih latica koje su s unutarnje strane pri bazi narančaste boje.

Plod je uspravan, konusnog oblika, dugačak 6-8 cm, sastavljen od 60-70 tankih ljusaka. Javlja se tijekom listopada na početku zelen, kasnije smeđe boje. 
Razmnožava se sjemenom iako vrlo slabo (loša klijavost).

STANIŠTE

Dvije vrste ovog roda prirodno rastu na području Sjeverne Amerike, jedan rod je u Kini no širom svijeta se uzgaja kao dekorativno stablo. Listopadno je drvo iz porodice magnolija (Magnoliaceae) i dobra je kao medonosna biljka.

UPOTREBA

Unutrašnji dio kore koristi se u medicini za stimuliranje rada srca. Korijen je limunastog okusa. Drvo se lako obrađuje, a koristi se za izradu glazbenih instrumenata, olovke i šibice.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae 
Koljeno: Magnoliophyta 
Razred:  Magnoliopsida
Red: Magnoliales 
Porodica: Magnoliaceae 
Rod:  Liriodendron

ZANIMLJIVOST

Latinsko ime roda Liriodenrdon grčka je složenica što znači “stablo ljiljana” dok prema drugom izvoru zbog oblika listova naziv znači “lira” što je antički glazbeni instrument.

Ime vrste tulipifera odnosi se na sličnost cvijeta sa tulipanom. Na engleskom jeziku naziv je Americantulip tree.

Na stablu američkog tulipanovca provedena je studija koja je utvrdila izvanrednu razinu zaštite genetskih podataka koji su ostali uglavnom nepromijenjeni od razdoblja dinosaura do danas. Genomska promjena je oko 2.000 puta sporija nego kod ljudi, što ga čini molekularnim fosilom.

B.F., učiteljica