KOLORADSKA JELA

Abies concolor, (Gordon) Lindley ex Hildebrand – Koloradska jela

OPIS

Drvo naraste do visine od 60 m, širine do 9 m; promjer debla do 2 m, vazdazeleno crnogorično stablo piramidalnog oblika i u starosti zadržava gustoću i oblik. Kora je svijetlosiva, u početku glatka, kasnije duboko izbrazdana.

Listovi su igličasti, aromatični, u početku plavozeleni ,a kasnije tamnozeleni, plosnati, mekani, dugi do 6 cm, široki do 3 mm i zavijen prema gore na vrhovima, horizontalno i spiralno položen na izdancima.

Muški cvatovi žutocrvene boje, ženski neupadljivi, zelenožute – žutosmeđe resice, nemaju dekorativnu vrijednost. Cvatu krajem proljeća – početkom ljeta (travanj – lipanj).

Plod je češer koji stoji uspravno. Dugi su od 6-12 cm, široki 4 cm, u početku zelenkastoljubičasti kasnije smeđi, imaju 100 do 150 ljusaka. Sjemenke dozrijevaju oko 6mj. Javljaju se samo na gornjoj trećini stabla na čijim granama se i zreli češer raspada.

STANIŠTE

Prirodno se rasprostranjuju na Stjenjaku, u zapadnom djelu Sjeverne Amerike gdje raste u brdskom i planinskom pojasu sve do 3400m nadmorske visine. Kod nas se uzgajaju obično kao solitrno ukrasno stablo u parkovima i većim dvorištima. Brzo raste, otporno je stablo na niske temperature i na gradska zagađenja. Živi oko 350g.

UPOTREBA

Dobro podnosi orezivanje, moguće formiranje na oblik, čak i bonsai. Često Božićno drvce. Drvo je čvrsto i dobre teksture, pogodno za obradu. Koristi se i kao sirovina za proizvodnju papira i u graditeljstvu; privlači ptice i vjeverice.

SISTEMATIKA

Carstvo: Plantae
Koljeno: Gymnospermae
Razred: Conifereae
Red: Pinales
Porodica: Pinaceae
Rod: Abies

P.R. i D.H., 7.a